Waarom ik een Patreon account ben begonnen

Al een tijdje zat het in m’n hoofd. Geïnspireerd door andere bloggers, zoals Iris, Sophie en Peter, heb ik vorige week besloten om het ook te doen: ik ben een Patreon account begonnen. Uhhh, Susan, wat is Patreon? Ik hoor het je denken. Ik leg het je uit!

Wat is Patreon?

Patreon is een platform waar je makers maandelijks met een klein bedrag kunt steunen in wat ze doen. Ik had er nog nooit van gehoord, totdat ik afgelopen zomer een Amerikaanse jongen sprak die er heel enthousiast over was.

Het is daar al een stuk normaler om je favoriete bloggers, kunstenaars, fotografen, muzikanten en andere creatievelingen te ondersteunen. Vergelijk het met een paar euro die je betaalt voor een tijdschrift met interessante artikelen, ten opzichte van het gratis blaadje vol reclame.

Op dat moment dacht ik: “Leuk hoor, maar wie gaat mij nou geld geven?” en belandde het idee op mijn mentale to-do lijst voor later/ooit/nooit.

Totdat ik eind 2016 zag dat Iris van ikbenirisniet.nl ermee begon. Ik wist niet dat er überhaupt Nederlandse bloggers iets met Patreon deden! Daardoor begon het toch bij mij te kriebelen, al durfde ik het nog steeds niet aan.

Nu, een half jaar later, heb ik de stap durven zetten. Aanschouw hier… mijn Patreon account!

patreon mesaverdeblog susan dullink

Waarom Patreon?

Er zijn drie redenen waarom ik ben gestart met mijn Patreon account.

#1. Mijn droom is te kunnen leven van mijn blog. Ik ben helemaal in mijn element als ik artikelen schrijf, boeken lees, video’s opneem en recepten maak. 

In augustus 2016 zette ik de stap van loondienst naar zzp’er. Ik heb daardoor al veel meer tijd om aan mijn blog te werken dan voorheen, maar dat betekent niet dat ik er gelijk veel geld mee verdien.

Naast mijn blog doe ik daarom ook freelance klussen voor andere bedrijven op het gebied van online marketing, social media en copywriting. Ontzettend leerzaam en het betaalt de hypotheek, maar ik zou het liefst full-time bloggen.

#2. Ik wil alleen samenwerken met bedrijven die ik écht tof vind. Doordat ik genoeg inkomen haal uit mijn freelance klussen, heb ik de vrijheid om dat nu al te doen.

Er is veel kritiek op bloggers die zich laten ‘omkopen’ door bedrijven, al vind ik dat iedereen dat voor zichzelf moet afwegen. Als je er transparant in bent, is wat mij betreft nooit echt een probleem. Zelf wil ik het alleen liever niet.

Bovendien ben ik nog maar klein ten opzichte van echt bekende bloggers, dus heel veel aanbiedingen heb ik niet. Maar dat terzijde, haha.

#3. Ik zou graag mijn volledige aandacht willen besteden aan mijn blog, zodat ik mijn blogartikelen, recepten en video’s nog beter kan maken. Met wat extra inkomen kan ik een betere fotocamera kopen, kan ik sparen voor reizen, boeken en events, kan ik een webdesigner inhuren, kan ik een boek uitgeven, ga zo maar door.

Ik heb geen ambitie om superrijk te worden. Ik zou veel liever willen investeren in mijn blog om deze nog beter te maken!

Hoe werkt het?

Zie het als een soort abonnement dat je afsluit. Je kiest zelf een bedrag dat je iedere maand aan mij zou willen betalen.

In ruil daarvoor krijg je toegang tot mijn exclusieve Patreon feed met leuke recepten, artikelen en video’s en ik deel er af en toe sneak peeks van waar ik mee bezig ben. Ik ben nog maar net begonnen, dus het staat nog niet zo heel vol, maar verwacht de komende tijd steeds meer posts te zien.

Als je me voor 5 dollar of meer steunt, krijg je nog meer goodies. Je mag me al je vragen sturen voor een maandelijkse Q&A en je krijgt dikke korting op mijn e-book. Wie wil dat nou niet?

Steun mij op Patreon

Vind je tof wat ik doe? Steun mij dan op Patreon

Trouwens, als je het niet kan betalen of het liever niet doet: even goede vrienden. Ik ben al heel blij dat je mijn artikelen leest.

In deze video vertel ik kort waarom ik ben begonnen:

Wat vind jij van Patreon?

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *