Simpele vegan crumble met zomerfruit

Zomerfruit, ik kan er geen genoeg van krijgen. Ik word altijd blij als de Hollandse aardbeien weer in de winkel liggen. Maar het is natuurlijk nog veel leuker (en lekkerder!) om zelf fruit te plukken en daar vervolgens iets mee te maken! Dat deed ik laatst voor het eerst bij Fruittuin van West en maakte met het fruit een heerlijke vegan crumble.

Fruittuin van West

Tussen Amsterdam en Halfweg ligt de biologisch dynamische boomgaard Fruittuin van West verscholen. Naast de pluktuin, is er ook een café met zelfgemaakt lekkers en een supermarkt met biologische en lokale producten.

Afhankelijk van het seizoen kun je er verschillende soorten fruit plukken, zoals blauwe bessen, frambozen, bramen en appels. In de boomgaard scharrelen kippen rond, waar je zelf eieren mag rapen. Verser kan niet!Samen met vriendin en fotografe Ingrid (die een aantal van deze foto’s heeft gemaakt) liep ik vanaf station Halfweg-Zwanenburg in twintig minuten naar de fruittuin. Op de dag dat wij er waren (halverwege juli), waren de frambozen, Japanse wijnbessen, roze bessen en zwarte bessen rijp. Je kreeg een speciaal mandje met kartonnen doosjes, waar je het geplukte in fruit mocht doen. Na afloop werd het fruit gewogen, alles voor 1 euro per 100 gram.

Het was ontzettend leuk om het fruit te plukken, rond te lopen door de boomgaard en bij het café in het zonnetje een zelfgemaakt taartje te eten. Hier vind je informatie over Fruittuin van West, een aanrader om eens heen te gaan!

Recept voor simpele vegan crumble

Met al dat heerlijke fruit moest ik natuurlijk wel wat lekkers maken. Ik dacht eerst aan een taart met meerdere lagen, maar besloot om het lekker simpel te houden en maakte een crumble. Simpel betekent niet minder lekker, zeker niet met dat geweldige fruit.

Ik heb naast de bessen ook perziken gebruikt, zodat de crumble iets zoeter wordt. Je kunt natuurlijk helemaal zelf kiezen welk fruit je gebruikt, ook abrikozen, appels, kersen of aardbeien zullen heerlijk door de vegan crumble zijn.

Het kruimeldeeg heb ik gemaakt van havermout, kokosrasp, grof gehakte noten en amandelmeel. Door de havermout te vervangen voor wat meer amandelmeel kun je er bovendien gemakkelijk een graanvrije paleo crumble van maken!vegan crumble

vegan crumble

Ingrediënten voor de crumble:

  • 500 tot 600 gram bessen (bijv. frambozen, rode bessen, zwarte bessen, japanse wijnbessen)
  • 2 rijpe perziken
  • 2 el ahornsiroop
  • 1 el arrowroot
  • 50 gram amandelmeel
  • 50 gram havermout (of in totaal 100 gram amandelmeel voor een paleo crumble)
  • 50 gram kokosrasp
  • 50 gram gehakte noten
  • 50 gram rietsuiker
  • snuf zout
  • 4 eetlepels zachte kokosolie (of roomboter voor niet-vegan)

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
  2. Verdeel al het fruit over de bodem van een ovenschaal en schenk er de ahornsiroop over en bestrooi met de arrowroot. Schep even om.
  3. Maak in een andere kom het crumbledeeg. Doe het amandelmeel, de havermout, kokosrasp, noten, rietsuiker en zout bij elkaar. Voeg daar vervolgens de kokosolie (of boter) aan toe en kneed met je handen tot een kruimelig deeg. 
  4. Verdeel het kruimeldeeg over het fruit. Bak in ongeveer 40 minuten gaar, totdat de crumble goudbruin is en het fruit bubbelt.
  5. Extra lekker om te serveren met een flinke dot (plantaardige) slagroom of ijs.

Pluk jij zelf weleens fruit? Zo ja, waar? Laat het weten in de comments!

6 Comments Simpele vegan crumble met zomerfruit

  1. Christianne at

    Mjam ziet er heerlijk uit!! Die ovenschaal is daar wel perfect voor (lees: Ga ik ook eens doen!)

    Reply
    1. Susan at

      Maakt het meteen veel mooier he ^^

      Reply
  2. Vera at

    Toevallig vandaag voor het eerst blauwe bessen geplukt in de buurt van Otterlo, heerlijk! En veel goedkoper dan in de supermarkt… Ik ga morgen dit recept proberen, bedankt voor het delen!

    Reply
    1. Susan at

      Wat leuk! Ik ben benieuwd hoe het heeft gesmaakt!

      Reply
  3. Djoeke at

    Wat een leuke tip!! En die crumble ziet er verukkelijk uit!!! Leuk blog heb je!

    Liefs, Djoeke

    Reply
    1. Susan at

      Dank je wel! 😀

      Reply

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *