Waarom ik technologie stiekem best wel tof vind

Vrouwen en techniek, hoe vaak hoor je daar wel geen grapjes over. Ik ben zelf ook niet extreem handig met computers of andere apparaten, maar ik vind de ontwikkelingen rondom technologie wèl heel interessant. Denk hierbij aan zelfrijdende auto’s, wearables, dat soort dingen. Op 29 maart was ik bij de lezing van futurist Kevin Kelly op de STRP Biënnale in Eindhoven en dat was echt mind blowing. Er zijn volgens hem vier onvermijdelijke trends die ons leven helemaal gaan veranderen. #nerdmodusaan.

Wat is de STRP Biënnale?

De STRP Biënnale wordt tweejaarlijks in Eindhoven georganiseerd door stichting STRP, met als doel om kunst, technologie en popcultuur met elkaar te verbinden. Dit jaar vond het toonaangevende festival plaats van 24 maart tot en met 2 april, waarbij ongeveer 30.000 bezoekers op de lezingen, installaties, workshops, muziek en performances af kwamen. 

Het thema van de STRP Biënnale 2017 was ‘Senses & Sensors’: zintuigen en sensoren. Hier schrijven zij zelf over:

“Senses & Sensors gaat over waarneming. Waarneming van onszelf en de wereld om ons heen en de vele manieren waarop technologie die waarneming beïnvloedt en steeds verder oprekt.  

Met behulp van extended senses en sensoren ervaren we het tot voor kort onzichtbare, zowel in het kleine – op celniveau en nanoschaal – als in het grote, van radiogolven tot het einde van de Melkweg. Hierdoor ervaren we aan de ene kant steeds bewuster de diepere lagen van de realiteit, aan de andere kant omringen we ons met steeds virtuelere werkelijkheden.”

Biologie en technologie komen steeds meer samen (een voorbeeld is biohacking, waar ik al eerder over schreef). De STRP Biënnale verkent deze ontwikkelingen vanuit cultureel perspectief.

Keynote van Kevin Kelly

Ik heb zelf alleen de lezing van Kevin Kelly bijgewoond, wat al ontzettend gaaf was, maar de rest van het festival leek me ook interessant. Ik heb Kunstgeschiedenis gestudeerd en vond hedendaagse kunst altijd het meest fascinerend. We konden voor de lezing nog even rondlopen bij de expositie, maar al snel was het tijd voor de daadwerkelijke keynote van Kevin Kelly.

Wie is Kevin Kelly? 

Kevin Kelly is één van de meest bekende futuristen, hij verdiept zich al meer dan dertig jaar in technologische ontwikkelingen. Hij is mede-oprichter van Wired Magazine en schreef diverse boeken over de sociale gevolgen van technologie. In zijn nieuwste boek The Inevitable (2016) behandelt hij twaalf technologische trends die ons leven zullen veranderen. Verder schrijft hij artikelen voor de The New York Times, The Wall Street Journal, The Economist, Time, Harpers, Science, GQ, en Esquire.

Niet zomaar iemand dus.

Een nieuwe revolutie: kunstmatige intelligentie

Kevin Kelly begon zijn lezing met de stelling dat bepaalde ontwikkelingen onvermijdelijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan vierbenige schepsels, de telefoon en het internet. Andere dingen die daar weer uit voortgekomen zijn, zijn niet per se onontkoombaar. Denk aan zebra’s, Twitter en de iPhone. 

Volgens hem is kunstmatige intelligentie (AI) ook zo’n onvermijdelijke ontwikkeling. De vraag is alleen wat wij daarmee gaan doen. Het klinkt misschien als science fiction, maar het wordt nu al veel gebruikt, zoals de aanraders die je krijgt van Netflix en de automatische piloot in vliegtuigen. Het is alleen nog niet de AI die we écht willen, we staan nog maar aan het begin.

Kevin Kelly noemt kunstmatige intelligentie wel de Second Industrial Revolution

De Industriële Revolutie hield simpel gezegd in dat er kunstmatig vermogen kwam naast het natuurlijke vermogen van mensen en dieren, denk aan elektriciteit en stoommachines. Hetzelfde geldt nu voor intelligentie. Eerst bestond er alleen natuurlijke intelligentie, nu ontstaat er een kunstmatige variant.

Net als dat we aan dingen kunstmatig vermogen toevoegden (auto’s in plaats van paard en wagen), zullen we nu steeds meer dingen ‘smart’ maken door kunstmatige intelligentie toe te voegen. Denk aan smart watches, smart tv, ga zo maar door. Dit zal in de toekomst alleen maar meer worden.

Daar hoeven we overigens niet bang voor te zijn, volgens Kevin Kelly. Een toepasselijke uitspraak van hem is: “Productivity is for robots.” Kunstmatige intelligentie is heel efficiënt en productief, maar het is niet goed in dingen die wij als mens goed kunnen, zoals vragen stellen, creatief zijn en relaties onderhouden. De mens is niet overbodig en zal dat ook niet worden, het neemt alleen dingen over waar wij minder goed in zijn.

Nog drie grote technologische ontwikkelingen

Naast AI zijn er nog drie grote onvermijdelijke trends die Kevin Kelly in zijn lezing besprak:

 1. Virtual Reality
 2. Eigendom versus toegang
 3. Samenwerken

#1. Virtual Reality. De ultieme interactie tussen mens en technologie is Virtual Reality (VR). Er zijn verschillende vormen, denk bijvoorbeeld aan de ‘mixed reality’ van Pokémon Go en de VR-brillen voor games en simulaties. Dat is vaak nog niet helemaal kloppend met de werkelijkheid, maar op langere zal het de wereld echt op z’n kop zetten. Van een ‘internet of data’ wordt het steeds meer een ‘internet of experiences’. Ervaringen zullen een steeds grotere rol gaan spelen in onze levens en economie.

#2. Eigendom versus toegang. We kennen allemaal wel Airbnb, Spotify, Netflix en Uber. Dit zijn allemaal services waarbij je producten niet koopt, maar een bedrag betaalt om toegang te krijgen tot die dingen. Producten worden diensten. Ook ontwikkelingen zoals 3D-printen zullen hierbij een grote rol gaan spelen, zodat we producten direct tot onze beschikking hebben. De vraag is natuurlijk waar dit eindigt en hoeveel spullen je uiteindelijk zelf nog zal bezitten.

Kevin Kelly ziet het zelfs voor zich dat we uiteindelijk niks meer bezitten, als een soort moderne nomaden. Alle platte oppervlakken kunnen worden omgetoverd tot een beeldscherm, we hebben dan zelfs geen telefoon meer nodig.

#3. Samenwerken. Naast het delen van producten en diensten, word samenwerken ook steeds belangrijker. Denk aan Wikipedia en Facebook. In de toekomst zal dit volgens Kevin Kelly alleen maar groter worden. Wat kunnen we met miljoenen mensen, zeker in combinatie met AI, samen bereiken?

Gevaren en kritiek

Er is natuurlijk veel kritiek en twijfel over deze ontwikkelingen. Denk bijvoorbeeld aan privacy. Van wie is onze data? Enerzijds is het daarom goed om kritisch te blijven welke informatie je allemaal deelt op internet, aan de andere kant is ook dit een onontkoombaar fenomeen.

Volgens Kevin Kelly is hier wel een goede oplossing voor, hij noemt dit ‘co-veillance’. Dit houdt in dat wij beter inzicht krijgen in wat bedrijven met onze gegevens doen. Meer transparantie dus. Zo is de kans ook een stuk kleiner dat data wordt misbruikt. De vraag is natuurlijk of dit echt gaat gebeuren en op welke termijn.

Daarnaast wordt vaak gedacht dat kunstmatige intelligentie het van ons over gaat nemen. Denk aan al die films met slimme robots, zoals A.I. en I, Robot. Volgens Kevin Kelly hoeven we ons hier niet echt zorgen om te maken. Op sommige vlakken zijn robots slimmer dan wij, maar op veel vlakken ook niet, zoals empathie. De intelligentie van een mens zit anders in elkaar, dat kun je niet met een computer vergelijken.

Conclusie

Het is fascinerende materie, ik was echt onder de indruk van de lezing. Kevin Kelly is echt een techno-optimist en door zijn lezing ben ik dat ook wel meer geworden. Het is natuurlijk goed om kritisch te blijven over deze ontwikkelingen, maar tegenhouden kunnen we het simpelweg niet.

Er zullen altijd mensen zijn die technologie zullen misbruiken, dit is niet te voorkomen. Daar was men waarschijnlijk vroeger ook bang over bij elektriciteit, auto’s of briefgeld. De enige oplossing is om hier goed over na te denken, er nieuwe regels over op te stellen, de mogelijkheden te onderzoeken en ermee te experimenteren. 

Vind je dit onderwerp interessant? Lees dan ook zeker dit artikel over 10 technologische trends van mijn vriend Peter, die hier echt nog véél meer over weet. Mede door hem ben ik hier ook meer in geïnteresseerd geraakt.

#nerdmodusuit.

Sfeer proeven?

Ik heb ook een vlog gemaakt van de avond. Benieuwd naar de lezing van Kevin Kelly? Bekijk dan zeker onderstaande video, dan krijg je een beeld:

Wat vind jij van deze ontwikkelingen? 

2 Comments Waarom ik technologie stiekem best wel tof vind

 1. Thibault at

  Verdorie, als ik had geweten dat Kevin Kelly een lezing in Nederland gaf was ik er zeker heen gegaan! Hij heeft met What Technology Wants en The Inevitable geweldige boeken geschreven. Niet voor niets noemt Tim Ferriss hem de “Most Interesting Man In The World”.

  Reply
  1. Susan at

   Was heel gaaf om hem een keer te zien en horen spreken!

   Reply

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *