Plantaardige yoghurtijsjes

De zon is terug! Daarom vond ik het wel tijd voor ijsjes. Even geleden maakte ik een gastrecept voor De Groene Meisjes (deze chocolade fudge ijsjes) en daardoor raakte ik helemaal in de ijsjes-modus. Het resultaat waren deze plantaardige yoghurtijsjes met rood fruit. Heerlijk fris en fruitig!

Deze ijsjes maakte ik met fruit wat ik nog over had van het fruitplukken bij Fruittuin van West, daar lees je hier meer over. Samen met wat extra blauwe bessen, plantaardige yoghurt en ahornsiroop heb ik deze heerlijk frisse yoghurtijsjes gemaakt. 

Deze vegan yoghurtijsjes kun je helemaal naar eigen smaak aanpassen. Wat dacht je van yoghurtijs met walnoten, stukjes pure chocolade of kokosvlokken? Ik zou zeggen: leef je uit!

vegan yoghurtijs

Wat heb je nodig (voor 6 grote of 8 kleine plantaardige  yoghurtijsjes):

 • 200 gram bessen (ik had een mix van frambozen, blauwe bessen en zwarte bessen)
 • 150 ml plantaardige yoghurt (soja, kokos, amandel)
 • 100 ml kokosmelk
 • 2 el ahornsiroop
 • optioneel 1 tl vanille-extract
 • ijsvormpjes + stokjes

Zo maak je het:

 1. Pureer de bessen in een blender of met een staafmixer. Gebruik je diepvriesfruit? Ontdooi dat even van te voren, zodat je het makkelijker kan pureren en in de vormpjes kan schenken. Voeg geen water toe, dat zorgt voor ijskristallen.
 2. Voeg aan het fruitmengsel een eetlepel ahornsiroop (of honing) en eventueel het vanille-extract toe. Proef of je het zoet genoeg vindt, voeg anders nog wat extra siroop toe.
 3. Meng in een ander kommetje de yoghurt met de kokosmelk. Voeg hier ook een eetlepel ahornsiroop aan toe.
 4. Schenk een beetje fruitpuree in ieder ijsvormpje en vervolgens wat yoghurt. Blijf dit herhalen totdat alle vormpjes vol zijn. Ik heb redelijk kleine ijsvormpjes en vulde er 8. Mix met een stokje de laagjes een beetje door elkaar, maar niet teveel.
 5. Pak de ijsvorm met twee handen vast en tik een paar keer stevig op het aanrecht, zodat alle luchtbellen eruit gaan.
 6. Steek in ieder vormpje een ijsstokje en zet voor minimaal 4 uur in de vriezer. Je haalt de plantaardige yoghurtijsjes er makkelijk uit als je de vorm even in warm water zet.
 7. Laat voor het eten even vijf minuten zacht worden, dan zijn ze extra lekker.

Enjoy! 

Maak jij weleens zelf ijsjes? Wat is jouw favoriete smaakcombinatie?