Minimalisme: mijn kledingkast make-over

Eerder schreef ik al een stuk over minimalisme en hoe ik dat probeer toe te passen. Nu is dat voor mij echt niet iets heiligs, ik wil ook een beetje comfortabel leven. Maar wat meer rust en ruimte en wat minder onnodige spullen kunnen absoluut geen kwaad. Na mijn werkkamer onder handen te nemen, was nu mijn kledingkast aan de beurt! Ik laat je het resultaat zien van mijn opruimsessie.

Waarom zou je minimaliseren?

Voor mij draait minimalisme niet alleen om het opruimen van spullen. Het gaat vooral om bewustere keuzes maken wat betreft uitgaven, tijdbesteding, media, sociale contacten, dat soort dingen. Ik ben daar absoluut geen perfect voorbeeld van, maar ik heb al veel keuzes gemaakt hierin die mijn leven een stuk fijner hebben gemaakt. 

Lees ook mijn eerste artikel over minimalisme, als je benieuwd ben wat ik bedoel.

Maar het is niet alles of niks hoor, je mag hier helemaal je eigen invulling aan geven. Sommige mensen gaan echt in een tiny house wonen, ik wil vooral wat minder rommel in huis en minder afleiding van zaken die mijn leven niet leuker, simpeler of bewuster maken. Maar ik wil geen ongezellig huis waar ik me niet thuis voel of me schuldig voelen als ik een keer wel een uur doelloos rondsurf op Facebook. Net als met voeding, is dit ook zoeken naar een goede balans.

Mijn minimaliseer project

Ik ben dit jaar begonnen met een (klein) minimaliseer project in huis. Zo begon ik met mijn werkkamer en nu was mijn kledingkast aan de beurt. Ik ben niet zo’n modemeisje, dus heel veel kleding had ik al niet. Maar ik had nog kleding van tien jaar oud liggen, wat ik nooit meer aanhad. Tijd om dat eens uit te zoeken!

Ik had eerst het idee om hier echt een Capsule Wardrobe van te maken. Dat houdt in dat je per seizoen een garderobe hebt van 37 items die je allemaal met elkaar kunt combineren. 

Toen ik daar wat langer over na ging denken, merkte ik dat ik daar weerstand tegen begon te krijgen. Ik wil mezelf helemaal niet verplichten om zoiets te doen, ik weet namelijk nu al dat ik daar niet blij van word. Uiteindelijk is het dus gewoon een flinke opruimsessie geworden, waarbij ik vooral heb gelet op:

 • hoe lekker ik een kledingstuk vind zitten;
 • of het nog in goede staat is;
 • of ik het makkelijk kan combineren;
 • hoe vaak ik het de afgelopen tijd gedragen heb.

Er zijn dan misschien van die kledingstukken waar je je schuldig bij voelt om ze weg te doen. Door een bijzondere herinnering bijvoorbeeld, of omdat het erg duur was. Maar als je het nauwelijks draagt, wat voegt het dan toe? Als je het echt niet weg wil doen, dan moet je het natuurlijk gewoon houden. 

Een leuke tip van Marie Kondo, de Japanse organiseergoeroe, is om het kledingstuk vast te houden en te bedanken dat je het mocht gebruiken. Daarna kun je misschien makkelijker besluiten om het toch op te ruimen, het te fotograferen, of als je handig bent: van de stof iets anders te maken. Kijk vooral waar jij je goed bij voelt, niemand verplicht je iets weg te doen.

Anyway, in onderstaande video laat ik het resultaat van mijn minimaliseer sessie zien!

Volgende stappen?

Ik heb geen vastomlijnd plan wat betreft minimaliseren. Soms krijg ik opeens zin om flink op te ruimen, dus dan zal ik daar zeker weer een video of artikel over maken. Of als ik op een andere manier iets minimaliseer, dan laat ik dat natuurlijk ook weten.

Als je nog leuke tips hebt, hoor ik dat heel graag!

Doe jij aan minimaliseren?

3 Comments Minimalisme: mijn kledingkast make-over

 1. Saskia at

  Jouw kast is vergeleken met die van mij als je begint al minimaal! Goed hoor, lekker overzichtelijk. Ik zou er ook weer eens aan moeten beginnen. Voelt achteraf altijd fijn, even zo’n grote opruiming!

  Reply
  1. Susan at

   Ja, heerlijk hè! Ik ben niet zo’n kledingpersoon, dus voor mij was dit al veel. 😉 Ik had kleding van meer dan 10 jaar oud nog in de kast liggen, wat ik echt nooit meer aanhad. Zo fijn dat het nu weer opgeruimd is!

   Reply
 2. Laura at

  Heerlijk zo’n opgeruimde kast! Ik probeer zelf zo weinig mogelijk voor kleren te gaan shoppen. Zeker nu ik heb gehoord hoeveel liter water er wordt verbruikt voor 1 jeans (zo’n 7500 liter water 😮 ). Beter koop je inderdaad een paar goede broeken die je met veel kan combineren en probeer je er zo lang mogelijk mee te doen.

  Reply

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *