Minimalisme: mijn eerste poging tot ontspullen

Degenen die wel eens bij mij thuis komen, weten dat ik van een opgeruimd huis houd. Maar opgeruimd betekent niet per se weinig onnodige spullen, want die heb ik toch iets teveel. Oeps. Dat begint me de laatste tijd een beetje dwars te zitten. Ik hoef geen twee perforators (true story) of dingen die al vijf jaar onaangeraakt in een doos zitten. Vandaar dat ik dit jaar begonnen ben met minimaliseren!

Niet zo lang geleden kwam ik in aanraking met de term minimalisme. Dan bedoel ik niet de kunststroming met kunstenaars als Donald Judd en Frank Stella (ik snap dat je daar meteen aan denkt), maar de minimalistische leefstijl.

Wat is minimalisme?

De omschrijving van minimalisme is heel persoonlijk. Je kan het behoorlijk letterlijk nemen, maar ook als richtlijn hanteren. Zo is er ergens het idee ontstaan dat je als minimalist maximaal 100 spullen mag hebben of in een tiny house moet wonen. Bewonderenswaardig, maar dat gaat mij echt niet lukken hoor. Dat wil ik ook helemaal niet.

Toch spreekt minimalisme mij erg aan, omdat ik graag bewustere keuzes wil maken en de geldbeluste consumptiemaatschappij best vaak zat ben.

Wat ik een mooie omschrijving van minimalisme vind, is die van The Minimalists:

Minimalism is a tool that can assist you in finding freedom. Freedom from fear. Freedom from worry. Freedom from overwhelm. Freedom from guilt. Freedom from depression. Freedom from the trappings of the consumer culture we’ve built our lives around. Real freedom.

Als je (een beetje) een minimalist bent, dan zoek je geluk en betekenis in je leven buiten spullen om. Dat betekent niet dat je helemaal geen spullen meer mag hebben, maar dat je bewuste keuzes maakt in wat je wel en niet wilt kopen. 

Het eindigt bovendien niet bij minder spullen hebben. Het verminderen of elimineren van dingen als vervelende mensen die energie zuigen, teveel op je telefoon bezig zijn, de eindeloze stroom van negatief nieuws of schulden hebben: dat is ook minimaliseren.

wat is minimalisme

Mijn kijk op minimalisme

Voor mij betekent minimalisme:

Minder afleiding, rommel, stress, geleefd worden en altijd druk zijn.
Meer aandacht, duurzaamheid, diepgang, contact en betekenis. 

Ik ben nog maar een beginner, maar minimalisme voelt echt als een bevrijding. Ik zoek al langer naar een manier om losser te komen van de consumptiemaatschappij, zonder te hoeven leven in een hutje op de hei.

Het is met minimalisme niet alles of niks. Je kunt zelf een bewuste afweging maken welke dingen je wel en niet wilt in je leven.

Ik kijk bijvoorbeeld geen televisie, maar wel Netflix en Uitzending Gemist. Ik heb wel Facebook, maar gebruik de Chrome-extensie News Feed Eradicator om de timeline te verbergen. Ik wil een comfortabel en gezellig huis, maar geen overbodige rommel dat ik moet afstoffen of jaren in een kast blijft liggen.

Het gaat wat mij betreft om meer controle krijgen over je leven en bewustere keuzes maken. Dat geeft mij veel rust en vrijheid. Zoek vooral naar een manier die bij jou past, of dat nou met maximaal 100 spullen is of dat je één paar schoenen minder koopt.

minimaliseren

Eerste poging tot minimaliseren: mijn werkkamer

Ik ben al een langere tijd bezig met simpeler en bewuster leven, daar schrijf ik natuurlijk ook over op deze blog. Ik probeer zoveel mogelijk duurzame keuzes te maken, minder vlees te eten, minder televisie te kijken en dat soort dingen. Dat gaat best goed, vind ik. Wat bij mij vooral een probleem is, is het ontspullen. 

In de afgelopen 10 jaar ben ik vijf keer verhuisd. Dat helpt al best mee met opruimen, maar toch heb ik aardig wat spullen bij elkaar verzameld. Het meeste verstopt in dozen en laatjes, zodat je het niet ziet. Maakt het nog erger eigenlijk.

Laatst heb ik daarom besloten om per kamer in huis te gaan opruimen. Ik begon bij mijn werkkamer, die nu een stuk rustiger is geworden. Ik heb heel wat spullen naar de kringloop kunnen brengen, wat ik wel een fijner idee vind dan zomaar weggooien. Dat opruimen duurde overigens wel echt de hele middag en ik heb met veel dingen lang staan twijfelen of ik het weg moest doen of niet. Maar goed, het begin is er!

Benieuwd naar het resultaat? Dat laat ik je zien in onderstaande vlog.

Ik wil de komende tijd meer laten zien van mijn minimaliseer-project. De volgende stap is mijn kledingkast, dus stay tuned!

Doe jij iets met minimalisme?

1 Comment Minimalisme: mijn eerste poging tot ontspullen

  1. Janine at

    Hee wat leuk! Goed bezig! Ik heb ook zo’n kast gehad, met allemaal spullen die ik alleen aanraakte als ik ze schoon moest maken. Toen ben ik ook gaan minimaliseren, 6 jaar geleden ofzo, maar ik schrok van de hoeveelheid spullen die ik alsnog meenam bij mijn laatste verhuizing 😮 Nu staat er nog veel bij mijn mams, dus ben nu van plan daar rustig uit te gaan zoeken wat ik wel en niet wil hebben en alleen het nodige mee te nemen naar mijn volgende huis 🙂

    Reply

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *