Ik ontving de Liebster award!

Ik ontving even geleden deze leuke award van Elke van Project Gezonder. Toch wil ik ‘m niet aan jullie onthouden, dus bij deze! Sorry Elke, voor het late plaatsen… 😉

De Liebster Award is een prijs die bloggers aan elkaar kunnen geven. Elke verzon voor mij elf vragen, zodat jullie mij een beetje beter kunnen leren kennen. Vervolgens geef ik de award door aan andere bloggers en bedenk ik elf vragen voor hen. Zo geef ik weer het stokje door!

11 vragen aan mij

1. Wat was voor jou het moment dat je dacht: Paleo, da’s echt mijn ding, ik hoef niet anders meer?

Ik kampte al een tijd met veel buikkramp en wist niet waar het door kwam. De huisarts had mij het advies gegeven vooral veel vezels te halen uit volkorenbrood, zilvervliesrijst en volkoren pasta om zo de darmen te stimuleren, maar dit hielp niet. Ik kreeg alleen maar meer buikpijn. Daarnaast had ik ook last van behoorlijke acné en was ik snel slap na het eten.

Via mijn vriend kreeg ik het boek The Paleo Solution van Robb Wolf in handen en las het (bijna) in één ruk uit. Het boek was voor mij een openbaring, want hoe logisch is het om te gaan eten zoals de natuur het voor ons bedoeld heeft. De dag erna ruimde ik mijn keuken op en ging ik van start. Na een dag was mijn buikpijn al zo goed als weg en toen wist ik: ‘Dit is echt mijn ding’! In de loop van de tijd ben ik steeds meer gaan experimenteren met recepten en ben ik meer boeken en blogs gaan lezen. Ik voelde me al heel snel enorm veel beter. Nu weet ik het zeker: ik wil nooit meer terug!

2. Waarom ben je begonnen met je blog?

De belangrijkste reden is wel om anderen te inspireren! Ik was al een tijdje bezig met paleo en wilde een plek creëren om mijn eigen recepten en ervaringen op te delen. Er waren destijds (halverwege 2012) nog niet heel veel Nederlandse blogs over paleo en toen ben ik er zelf een begonnen. 

Ik heb eerder weleens een blog gehad (wat overigens niks met paleo te maken had, maar met kunst en musea), maar ik hield het niet vol om daarvoor te blijven schrijven. Omdat deze blog gaat over mijn eigen ervaringen, kan ik altijd wel blijven bloggen. Ik hoop dat ik vanuit mijn eigen ervaringen anderen kan inspireren om bewuster om te gaan met voeding. Daarnaast vind ik bloggen gewoon heel erg leuk om te doen!

3. Wat zijn jouw persoonlijke Paleoregels? Wat eet je wel of niet? Doe je 80/20?

Ik heb verschillende periodes, haha. Soms ben ik behoorlijk streng en eet ik vrijwel 100% paleo. Maar meestal hou ik de 80/20 regel aan. Als ik bij mensen ben die niet paleo eten, wil ik niet lastig doen.  Ook heb ik zelf wel eens zin in een ‘cheat meal’, dus dan doe ik dat ook. Ik krijg soms wel wat buikpijn na het eten van een boterham of bord pasta, maar dat is niet extreem. Ik heb geen autoimmuunziekte, dus heb gelukkig de vrijheid om dat af en toe te kunnen. Al hou ik het wel binnen de perken hoor.

4. Wat is jouw guilty pleasure?

Ik denk toch wel chocola, haha. En dan vooral de Tony’s Chocolonely met karamel en zeezout. 

5. Wat is je lievelingsgerecht?

Wat een lastige vraag aan een foodblogger! Ik heb veel favorieten, maar als ik moet kiezen, kies ik voor Indiase Tikka Massala. Het liefst met een (klein) stukje naanbrood!

6. Wat is je favoriete kookboek en hoeveel heb je er in totaal?

Kookboeken? Wat ouderwets. Geef mij maar blogs, haha. 😉 Ik heb in totaal 8 kookboeken, niet allemaal paleo. Het mooiste kookboek wat ik heb is Plenty van Yotam Ottolenghi, een prachtig kookboek met groenten in de hoofdrol.

7. Wie is jouw grote voorbeeld en waarom?

Mijn grote held is toch wel Mark Sisson. Zijn boek The Primal Blueprint is voor mij een geweldige inspiratiebron, net als zijn blog Mark’s Daily Apple. Dit gaat verder dan voeding alleen, hij schrijft ook veel op het gebied van sport en ontspaning. Daarnaast blijft hij erg relaxt en dringt hij niks op. En ik mag hopen dat ik zelf ook zo fit ben op mijn vijftigste!

8. Met wie zou je nog weleens willen eten en waar zouden jullie het dan over hebben?

Sowieso met Mark Sisson! Ik raak niet uitgepraat  over paleo, dus dat is geen probleem lijkt me.

9. Wat maak je liever zelf en wat koop je liever klaargemaakt?

Ik koop vrijwel niks kant-en-klaar, tenzij je bijvoorbeeld voorgesneden groenten, amandelmeel of kokosmelk ook meetelt? Ik maak verder alles zelf, zo weet je altijd wat er in zit. O, ik koop uit luiheid nog wel eens Thaise of Indiase currypasta. Wel een zoveel mogelijk natuurlijke variant, zonder toegevoegde conserveringsmiddelen enzo.

10. Wat heb je gisteren gegeten?

Ik ben het nu alweer vergeten, haha. Even nadenken..

Ontbijt: kwark met blauwe bessen, kaneel en rauwe cacao nibs
Lunch: gewokte broccoli met pijnboompitjes en een stukje gebakken zalm
Diner: courgette-spinaziesoep met twee kippenvleugeltjes
Tussendoor: een zelfgemaakt koekje, stukje pure chocola, een handje rauwe noten en een mandarijn 
Drinken: water en thee

11. Welke blogpost van jou moeten we zeker gelezen hebben?

Sowieso het recept voor paleo ontbijt porridge! Ik ben echt fan van dit makkelijke ontbijtje en eet het regelmatig.

11 vragen aan..

Dan is het nu tijd dat ik de award doorgeef! Ik geef ‘m door aan Claire van Leef bewust gezond, Mandy van Puur & Lekker leven volgens Mandy en Resi van Natuurlijk Resi.

Zij mogen de volgende vragen beantwoorden:

1. Wie inspireert jou op culinair gebied?
2. Wat is jouw levensmotto?
3. Wat is je favoriete gerecht?
4. Welk land wil je nog graag bezoeken en waarom?
5. Wat is jouw guilty pleasure?
6. Wat zou je nog eens heel graag willen doen?
7. Wat doe je zoal naast bloggen?
8. Wie is jouw grote voorbeeld en waarom?
9. Wat is je favoriete attribuut in de keuken?
10. Zijn er dingen die je echt niet lust?
11. Wat vind je het leukste aan bloggen?

Ik ben benieuwd naar de antwoorden!