Wat ik heb geleerd van mijn acne

Ik worstel al jaren met acne. Tot nu toe ben ik daar altijd redelijk terughoudend over geweest, omdat ik er natuurlijk niet echt blij mee ben. Soms gaat het een tijdje heel goed, maar soms heb ik ook periodes dat het behoorlijk actief is. Zoals nu. En ja, dat maakt me behoorlijk onzeker en met vlagen erg ongelukkig. Toch zie ik dit niet alleen als iets negatiefs, ik heb er namelijk ontzettend veel van geleerd. Dat wil ik vandaag met jou delen.

Lees eerst dit even.

Voor alle duidelijkheid: ik schrijf dit stuk NIET om complimentjes te vissen of om tips te krijgen over voeding, verzorging, supplementen of therapieën. Ik ben daar op mijn eigen manier mee bezig (ja, met voeding, supplementen, therapie en verzorging) waar ik later nog een keer over zal schrijven.

Daar wil ik me nu volledig op richten, dus adviezen over ‘supplement X’ of ‘therapie Y’ ga ik allemaal negeren. Ik weet het, het is allemaal heel lief bedoeld, maar daar gaat het bij dit artikel niet om.

Het doel van mijn artikel is om meer openheid te creëren rondom deze vervelende aandoening waar ontzettend veel mensen last van hebben. Een huidaandoening zoals acne kan niet alleen fysiek, maar ook mentaal behoorlijk zwaar zijn. Daar weet ik alles van.

Mijn lessen daarover wil ik graag delen en ik hoop dat mensen met (en zonder) acne hier inspiratie uit kunnen halen.

Waarom acne stom is

Natuurlijk ben ik niet blij met mijn acne. Het liefst heb ik een stralend perzikhuidje zonder enige imperfecties, maar dat wil iedereen wel.

Ik heb last van acne sinds mijn dertiende. Dat is dus al bijna de helft van mijn leven. Niet zo gek als puber, maar als 27-jarige is het wel erg vervelend om last van adult acné te hebben.

Het ging best goed met mijn huid, totdat ik besloot te stoppen met de Diane pil. Dat is inmiddels zo’n 4 jaar geleden. Ik was al een paar jaar bezig met het paleo dieet, dus de hormonen wilde ik ook uit m’n lijf. 

Ik dacht letterlijk: “Ik eet zo gezond, dan zal de acne vast niet meer terugkomen.”

Helaas.

Het was alsof de acne al die jaren ervoor moest inhalen. Na een paar maanden kwam het er allemaal in één keer uit. Hoe klote je dan voelt, is niet te omschrijven. Van heel energiek en positief, werd ik binnen korte tijd erg onzeker en emotioneel onstabiel. Make-up was mijn redding, zonder durfde ik de deur niet uit. Sommige mensen worden depressief van acné of krijgen zelfs zelfmoordneigingen, bij mij is het nooit zo erg geweest. Maar dat zegt wel genoeg hoe erg acné je leven kan beïnvloeden.

Gelukkig werd het na een aantal maanden een stuk rustiger, maar het is nooit volledig weggegaan. Soms is het bijna helemaal weg, soms vlamt het erg op. Inmiddels begrijp ik beter waarom. Langdurig antibiotica gebruik, darmproblemen en stress los je niet zomaar op. Pas nu ben ik daar echt mee bezig en dat is niet makkelijk.

Dus ja, acné is stom. Het maakt me soms plotseling heel verdrietig en onzeker. Ik ben er daarom nu druk mee bezig om het op te lossen. susan acné

3 redenen waarom ik mijn acne niet stom vind

Hoe lastig het ook is, ik probeer het niet alleen als iets lelijks en negatiefs te zien. Als ik het erover heb met vrienden, dan zeggen ze vaak dat ze het niet eens echt zien. Het valt vooral mijzelf op.

Ik heb er de afgelopen jaren behoorlijk veel van geleerd en ik wil heel graag dat mensen minder negatief naar hun imperfecties kijken. Of dat nou acné of iets anders is, dat maakt eigenlijk niet uit. Een beetje meer zelfliefde en body positivity graag.

1. Focus op gezondheid 

Door mijn acne ben ik me meer gaan richten op mijn gezondheid. Als mijn darmen goed functioneren, heb ik minder last van mijn huid. Het is dan niet gelijk over, maar het is wel degelijk met elkaar verbonden. Hetzelfde geldt voor stress, slaap en natuurlijke verzorging.

In andere woorden: als ik goed voor mezelf zorg, dan gaat het beter met mijn huid. In die zin is het een goede motivatie om gezond te eten en te leven. Het is heel concreet en zichtbaar, vergeleken met ‘risico op hart- en vaatziekten’ of iets in die trant.

Soms zie ik jonge meiden met een perfect huidje roken, drinken en bakken snoep eten en dan ben ik jaloers. Maar dat is korte termijn. Op lange termijn zal ik veel meer baat hebben bij een beetje gezond leven. Dat is sowieso veel meer waard dan alleen een mooie huid hebben.

2. Minder oordelen over anderen

Vaak wordt acne geassocieerd met vet eten en slechte hygiëne. Dat is best vervelend, want dat heeft er meestal niks mee te maken. Ik leef behoorlijk gezond (al zeg ik het zelf) en toch heb ik acne.

Soms voel ik me daardoor minder meetellen, want ik ben geen stralend voorbeeld van een goede gezondheid. Wat stelt mijn blog eigenlijk voor? Mag ik zeggen wat gezond is? 

Natuurlijk klopt er iets niet in mijn lijf, want anders had ik er geen last van. Maar dat is niet doordat ik alleen maar speklappen zit te eten en me nooit was. Het zit ‘m bij mij vooral in intoleranties, hormonale dingen en (denk ik) een beetje aanleg. Toch voel ik me verder erg fit, daar heeft mijn huid weinig mee te maken.

Doordat ik deze worsteling zelf ervaar, heb ik ingezien dat ik ook niet zomaar kan oordelen over anderen als ze ergens last van hebben. Je weet niet hoe ze leven, waar ze vandaan komen en hoe gezond ze zijn.

Ik ben hierdoor een stuk minder hard in mijn mening geworden en wil graag dingen nuanceren. Niet alleen qua uiterlijk en gezondheid, maar in alles. Het is allemaal niet zo zwart-wit. 

3. Perfectie loslaten

Ik weet dat ik niet perfect hoef te zijn, maar toch heb ik de neiging het wel te willen. Of in ieder geval wil ik voldoen aan een plaatje dat ik van mezelf in m’n hoofd heb. En daar hoort ook een mooie huid bij.

Maar helaas, je kan niet alles hebben. Sommige dingen gaan niet vanzelf en dat is juist goed. Dan waardeer je dingen meer, leer je veel over jezelf en kom je tot inzichten die je anders misschien nooit had gehad.

Ik ben m’n lichaam meer gaan waarderen, omdat het verder heel goed functioneert. Ik ben me gaan verdiepen in persoonlijke ontwikkeling, omdat ik wil losbreken van mijn negatieve zelfbeeld. 

Zo ben ik ook best ijdel, maar dat probeer ik los te laten. Het draait niet alleen om uiterlijk. Ik draag de laatste tijd niet zoveel make-up, want dit is wie ik ben. Ik heb eerder al wel eens video’s opgenomen zonder make-up en dat vind ik verschrikkelijk om terug te zien. Net als dit artikel, dat vind ik ook best lastig om te schrijven. 

Ik ben er nog lang niet, maar ik ben er wel druk mee bezig. Meer zelfliefde is niet alleen beter voor mezelf, maar ook voor andere elementen in mijn leven en mijn blog. Ik wil laten zien dat het allemaal niet super strak, glad en mooi hoeft te zijn. Niemand is perfect en dat is maar goed ook.

Mijn conclusie

Ik vraag me weleens af of ik al deze dingen had geleerd als ik geen acne zou hebben. Dat zal ik nooit weten natuurlijk, maar ik blijf graag in de waan dat het me veel heeft gebracht. Tegenslagen maken je een beter mens, het is niet alleen maar slecht. Het boek The Obstacle is the Way van Ryan Holiday heeft me daar veel in geholpen. 

Een mooie quote uit dat boek:

“Each time, you’ll learn something. Each time, you’ll develop strength, wisdom, and perspective. Each time, a little more of the competition falls away. Until all that is left is you: the best version of you.”

Veel meer kan ik er niet over zeggen. Ik hoop dat als je dit hebt gelezen, je misschien zelf ook iets positiever kunt kijken naar jouw acne of andere imperfecties. Of naar iemand die dit heeft en waarvan je denkt “als ze X doet, dan zou het opgelost zijn”. Het is meestal niet zo simpel en dat is oké. 

Ideeën, aanvullingen of gedachten? Deel het hieronder in de comments!

PS Een paar uur na het publiceren van dit artikel werd ik benaderd door NPO Radio 2 of ik mijn verhaal op de radio wilde vertellen. Luister hier het item terug!

19 Comments Wat ik heb geleerd van mijn acne

 1. Linda at

  Fijn om je blog te lezen! Heb zelf een aantal jaren last vsn acne op mijn kin. Soms erger dan anders. Erg frustrerend. Ben erg benieuwd wat jouw lessen zijn betreffende voeding. Wil daar nu ook nog beter op gaan letten. Hoor vooral dat zuivel en producten met hoog GI een negatief effect hebben. Wacht je 2e blog af! Groeten, linda

  Reply
  1. Susan at

   Dank je wel Linda! Je hoort inderdaad vaak dat zuivel een boosdoener is, mij helpt het zeker om dat niet teveel te eten. Maar het kan ook zomaar ergens anders aan liggen, het is heel erg persoonlijk. Ik ga binnenkort meer schrijven over mijn ervaringen mbt voeding en leefstijl!

   Reply
 2. Janine at

  Mooi artikel! Hoewel ik geen acne heb is het voor mij heel herkenbaar. Door mijn dysbiose (niet leuk) ga ik anders naar het leven kijken merk ik (wel leuk!). Wat is écht belangrijk voor me? Waar wil ik de energie die ik nog wel heb in stoppen? En ook ik ben nu nog bewuster bezig met voeding en voel me langzamerhand steeds beter.
  En ja, goedbedoelde adviezen… ik geef ze graag realiseer ik me, maar krijg er ook een hoop. Maar ik heb nu mijn pad gekozen, zeg dankjewel en laat het los.
  Fijn dat je je verder fit voelt! En succes met het vervolg van je journey!

  Reply
  1. Susan at

   Dank je wel Janine! Toch mooi hoe uiteindelijk zoiets vervelends ook iets goeds kan brengen. Knap dat jij ook steeds beter je weg vindt!

   Reply
 3. Christianne at

  Mooi geschreven suus!

  Reply
  1. Susan at

   Dank je! ^^

   Reply
 4. Radboud at

  Hallo Susan,

  Ik heb ruim 2 jaar lang last gehad van hardnekkige eczeem op mijn kin. Steeds verminderend en weer opvlammend, pusvormende puistjes enz.
  Onder begeleiding van een voedingscoach heb ik onlangs een streng dieet gevolgd, koolhydraat arm, geen zuivel, geen peulvruchten. Daarbij o.a. een supplement met groentevezels een probiotica. Dus eigenlijk alleen groenten, fruit, vlees, vis en eieren. Resultaat na een maand is dat er nog maar minder dan 10 % van de eczeem zichtbaar is! En 4 kg afgevallen ook nog. Eigenlijk het enige (van acupunctuur, bioresonantie, cremes en smeersels) dat blijvend geholpen heeft.
  Dat accepteren van jezelf is natuurlijk mooi, maar eczeem op de kin is gewoon een teken dat het niet lekker gaat met je darmen en dan is het raadzaam om ze een keer goed tot rust te laten komen door een dieet.

  Groet, Radboud

  Reply
  1. Susan at

   Als je mijn artikel hebt gelezen, dan begrijp je dat ik daar ook mee bezig ben. Ik ben het helemaal met je eens dat het een teken is dat het ergens niet goed zit en dat het moet worden opgelost. Dat schrijf ik ook. Maar in de tussentijd wil ik graag minder hard voor mezelf (en anderen) zijn, daarom heb ik dit geschreven.

   Reply
 5. Sandra at

  Oh zo herkenbaar! En ik ben inmiddels 38 jaar… 🙁 Met Diane-pil een bijne perfecte huid en nu 2 jaar geleden gestopt en ik worstel er nog steeds mee. Het is bij mij echt iets hormonaals, een week voor mijn menstruatie heb ik het meest last. Ook merk ik dan voeding toch wel erg van invloed is. Ook behoorlijke darmproblemen die nog steeds niet onder controle zijn. Moeilijk, maar ik vind het mooi om te lezen wat je ervan hebt geleerd. Ik ga eens nadenken of dat voor mij ook geldt…. 😉

  Reply
  1. Susan at

   Dank je wel Sandra! Acné is duidelijk niet echt leeftijdgebonden.. Ik hoop dat jij er ook goede dingen (al zijn het maar een paar kleine dingen) uithaalt!

   Reply
 6. Aline at

  Dankjewel voor je blog! Heel herkenbaar, ik worstel er ook al zo’n 15 jaar mee. Het maakte me vooral vroeger waanzinnig onzeker, maar sinds ik de 30 gepasseerd ben, merk ik dat het me minder doet. Op de één of andere manier heb ik mezelf (inclusief acné) geaccepteerd. En wat ze ook zeggen: mensen met veel acné krijgen minder (snel) rimpels, dus jeej! XD
  Ben heel benieuwd naar je volgende blog! Maar het is lastig, hoor, wat de ene keer lijkt te werken, werkt een volgende keer ineens niet meer. Succes!

  Reply
  1. Susan at

   Dank je wel! Wat knap dat jij het ook meer kunt accepteren. Het blijft een lastig proces. Ik wil natuurlijk graag een oplossing, maar dat is inderdaad niet zo eenvoudig. En mooi van de rimpels! Nog een voordeel dus, haha. 😉

   Reply
 7. NH at

  Herkenbaar, ik ben er eindelijk achter dat het bij mij grotendeels komt door het eten van varkensvlees, sinds die tijd stukken beter geworden. Succes!

  Reply
  1. Susan at

   Wat goed dat je daar bent achtergekomen. Bij mij is het vooral ei, weet ik inmiddels. Zo zie je maar hoe persoonlijk het is. 🙂

   Reply
  2. Ellen at

   Herkenbaar, ook bij mij was het varkensvlees. Van mijn 26e tot 28e flinke acne gehad vooral rond mijn mond en op mijn kin, totdat iemand mij de tip gaf om varkensvlees uit mijn dieet te halen. Gedaan, binnen een paar maanden was ik ‘schoon’ en nu al 18 jaar geen puistje meer te bekennen. Laatst had ik het idee om het weer eens af en toe te gaan eten, de biologische variant, maar merk dat mijn darmen het niet meer accepteren.

   Reply
 8. Patricia at

  Je bent prachtig ook met acne 🙂

  Reply
  1. Susan at

   Dank je wel Patricia 🙂

   Reply
 9. Annet at

  Zo herkenbaar! Ik ben er na mijn pubertijd nooit echt vanaf geweest (ben nu 34) , hoewel het even verdwenen was tijdens mijn zwangerschappen. Echt iets hormonaals dus. Wie weet verdwijnt het na mn overgang 😉
  Bij mij zit het rond mn kaaklijn, waardoor veel mensen het niet eens zien. Maar ik zie het wel en ik baal ervan. Een plantaardig dieet heeft me eigenlijk het meest geholpen, al zou ik graag willen verkondigen dat daarmee het hele probleem verdwenen zou zijn, dat is niet zo.
  Ach, verder functioneert mijn lichaam prima, ik kan lopen, denken, genieten, etc. Ik heb er nu (meestal) vrede mee.

  Reply
  1. Susan at

   Ik snap het helemaal! Anderen zien het bij mij ook niet zo, maar ik heb er zelf wel last van. En ik probeer ook te onthouden dat ik verder heel gezond ben, daar mogen we dankbaar voor zijn! 🙂

   Reply

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *