Tijgernoten brownies

Als je in Valencia bent geweest, ken je vast het drankje Horchata wel. Overal in de stad staan er kleine karretjes waar ze deze romige drank verkopen. Horchata is gemaakt van tijgernoten, ook wel chufa’s of aardamandelen genoemd. De eerste keer dat ik hoorde van tijgernoten, dacht ik meteen aan borrelnootjes. Maar het is alles behalve dat!

Wat zijn tijgernoten?

Tijgernoten bestaan al ongeveer 2 miljoen jaar en komen oorspronkelijk uit Afrika. Er wordt zelfs gezegd dat het dieet van de oermens voor 80% uit tijgernoten bestond, aangevuld met zaden, fruit en insecten. Of dat zo is, durf ik niet te zeggen, maar je kunt de tijgernoot in ieder geval echt oervoeding noemen. 

Tijgernoten zijn overigens geen noten, het is een knolgewas. Tijgernoten zijn volledig vrij van allergenen, dit maakt het ideaal voor mensen met een notenallergie. Daarnaast zijn tijgernoten glutenvrij, bevatten veel vezels, vitaminen en mineralen, zoals vitamine E, magnesium, calcium en ijzer. Een veelzijdig knolletje dus.

IMG_9101 copy

Wat kun je ermee?

Ongepelde tijgernoten zijn erg hard en daardoor niet makkelijk te eten. Wel kun je hier de bekende horchata, een soort notenmelk, van maken. Gelukkig zijn er ook gepelde tijgernoten op de markt, deze kun je los eten of door een gerecht doen. 

In Nederland worden tijgernoten vooral als visvoer gebruikt, maar sindskort is er de webwinkel Chufa Nederland waar je biologische tijgernoten, tijgernotenmeel, tijgernotenolie en tijgernotenextract kunt kopen.

Mijn ervaring

Ik heb de gepelde tijgernoten en het extra fijne tijgernotenmeel getest. Tijgernoten zijn een beetje zoetig van smaak. De gepelde tijgernoten zijn eerst knapperig, maar je kauwt er best lang op. Dit komt omdat er veel vezels in zitten, denk ik. Het is vooral lekker om de nootjes door een notenmix of muesli te doen. 

Het tijgernotenmeel is erg fijn en is ideaal voor het maken van paleo baksels, zoals koekjes, cake of deze tijgernoten paleo brownies! Je proeft helemaal niks van de tijgernoten terug in de brownie. Het valt bovendien een stuk minder zwaar dan een cake met amandelmeel. Omdat tijgernotenmeel (net als kokosmeel) veel vezels bevat, heb je niet zo heel veel nodig. Zo kun je lekker lang met een zak!

Proberen? Nu met korting!

Zou je graag onderstaande brownies willen maken of ben je gewoon erg benieuwd naar tijgernoten? Ik heb een speciale code voor je kunnen regelen, zodat je 10% korting ontvangt op je bestelling bij Chufa Nederland!

Vul de code brownie10% in bij het afrekenen en je ontvangt automatisch 10% korting.  Ga direct naar de webshop van Chufa Nederland om een bestelling te plaatsen.

Bestellingen boven de 40 euro worden gratis verzonden. De code is geldig tot 1 maart 2016.

IMG_9122 copy

IMG_9127 copy

Tijgernoten brownies
Serves 8
Write a review
Print
Prep Time
30 min
Cook Time
25 min
Total Time
55 min
Prep Time
30 min
Cook Time
25 min
Total Time
55 min
Ingredients
  1. 1/2 cup boter, ghee of kokosolie
  2. 3/4 cup kokosbloesemsuiker
  3. 3/4 cup cacaopoeder
  4. snuf zout
  5. 1 tl vanille extract
  6. 3 eieren
  7. 1/2 cup tijgernotenmeel
  8. 3 el tapiocameel
  9. optioneel: walnoten of cacao nibs ter decoratie
Instructions
  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Smelt in een pannetje de boter met het cacaopoeder, de kokosbloesemsuiker en een snuf zout. Roer het goed door, zodat het een egale consistentie wordt. Laat vervolgens 15 minuten afkoelen.
  3. Zodra het boter-cacao mengsel lauwwarm is geworden, kun je de vanille extract toevoegen. Voeg vervolgens 1 voor 1 de eieren toe en klop ze goed door het beslag. Hierdoor gaat het beslag mooi glanzen.
  4. Voeg vervolgens het tijgernotenmeel en het tapiocameel toe aan het beslag en mix het goed. Zorg ervoor dat er geen klontjes meer in het beslag zitten.
  5. Bekleed een bakblik met bakpapier en schenk het beslag in het bakblik. Druk er eventueel halve walnoten in of bestrooi met cacaobibs.
  6. Zet voor ongeveer 25 minuten in de oven.Test of de brownie gaar is met een prikker. Er mag nog een beetje brownie op de prikker achterblijven, dan is de brownie smeuïg van binnen.
  7. Laat even afkoelen en snijd er 8 grote of 12 kleine stukken van.
Mesa Verde blog http://www.mesaverdeblog.nl/

7 Comments Tijgernoten brownies

  1. Emily 28 January 2016 at 22:22

    De tijgernoten brownies zien er heel lekker uit.
    Ik zou het receptje graag eens uitproberen, maar hoeveel bedraagt een ‘cup’? Is dit te vergelijken met een eetlepel?

    Reply
    1. Sander Kriek 28 January 2016 at 23:15

      Hoi!

      Ik ben hem toevallig aan het maken, met een weegschaal ernaast 🙂

      1/2 cup boter = 110 gram
      3/4 cup kokossuiker = 110 gram
      3/4 cup cacaopoeder = 50 gram
      1/2 cup tijgernotenmeel = 60 gram
      3 el tapiocameel = 30 gram

      Groetjes Sander

      Reply
  2. Gerdien 26 March 2016 at 10:02

    Vandaag heb ik ‘m voor de 3e keer gemaakt, want hij is zoooo lekker! Staat nu in de oven, met als toevoeging een bakje meelwormen. Ben benieuwd!

    Reply
    1. Susan 27 March 2016 at 17:28

      Wat leuk om te horen Gerdien. Enjoy!! 🙂

      Reply
  3. Lotte 12 September 2016 at 06:36

    Kan ik de brownie ook in mini cupcakevormpjes maken denk je? Heb je ook een idee hoe lang ik ze dan zou moeten bakken?

    Reply
    1. Susan 13 September 2016 at 15:52

      Ik denk dat dat zeker kan! Maar qua baktijd durf ik niet te zeggen hoe lang het dan zou moeten. Ik zou eens beginnen met 10 minuten en dan steeds een paar minuten erbij doen als het nog niet gaar is. Hopelijk gaat het lukken 🙂

      Reply
      1. Lotte 16 September 2016 at 12:18

        Ik ga het proberen 🙂 zal wel even laten weten of het gelukt is!

        Reply

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *